Zašto koristimo bambus

Zašto koristimo bambus?

Bambus je izvanredan i veoma svestran prirodni resurs. Mnogo vekova je korišćen u Aziji u širokoj upotrebi, uključujući kuvanje, građevinarstvo, transport, tekstil i medicinu. Relativno skoro je zapadni svet otkrio kako bambus nudi širok spektar pogodnosti i ekološko rešenje mnogih naših savremenih zahteva. Bambus je, jednostavno, divan, zeleni izvor koji je izuzetno koristan i za udobnost koju želimo u našim životima, ali i za životnu sredinu.

Održivost

Bambus je neverovatan – to je jedna od najbrže rastućih biljaka u svetu. Kada se žanje, bambus može da ponovo naraste i oporavi se  u roku od godinu dana, a neke vrste rastu neverovatnih 120cm dnevno! To je prirodno plodna i elastična biljka, koja ne mora da se đubri da bi povećala svoj rast. Bambus je prirodno otporan na štetočine. Ovo ga ističe i odvaja u odnosu na pamuk ili drvo, koje treba ponovo posaditi pri svakoj žetvi i zahtevaju veliko prskanje i navodnjavanje za postizanje optimalnog rasta. Proizvodi napravljeni od bambusa su potpuno biorazgradivi na kraju njihovog životnog ciklusa

Eco Friendly

Pošto bambus ne zahteva hemikalije i potrebno je vrlo malo vode da raste, to je čudo-biljka životne sredine. Bambus apsorbuje više ugljen dioksida iz vazduha nego pamuk ili drvo. Takođe, oslobađa više kiseonika koji poboljšava kvalitet vazduha. Takođe ima sposobnost da poboljša degradiranu zemlju ili erodirane oblasti, kao i stvaranje više kiseonika nego iste površine pod drvećem. Bambus nudi daleko veću stopu konverzije emisije gasova u kiseonik nego bilo koje druga biljka, jer se sam regeneriše gotovo odmah nakon svake žetve. Što više bambusa je posađeno, veća je fotosinteza, što dovodi do smanjenja gasova sa efektom staklene bašte. Gajenje pamuka, s druge strane, zahteva obilno navodnjavanje i hemijsko prskanje – jedna pamučna majica može da koristi do 2700 litara vode u periodu i procesu rasta! Bambus je daleko ekološki bolja opcija.

Biorazgradiv

Bambus je 100% prirodan i biorazgradiv, pa daje korisnicima koji imaju ekološku svest i savest pravi mir. Kada jednom prestanete sa upotrebom predmeta od bambusa možete biti mirni, znajući da će se vratiti u Zemlju ostavljajući minimalan uticaj na životnu sredinu. Plastika, sa druge strane, će nastaviti da zagušava ekosistem ostatak vašeg života, života vaše dece i vaših unuka. Mnogo bolje je uživati u proizvodu koji ima mali uticaj na životnu sredinu i jedva ostavlja trag.

Pravljenje bambus vlakna

Bambus vlakno se može koristiti za pravljenje izuzetno modernog tekstila.

Dakle, kako se pravi? U cilju dobijanja visokog kvaliteta bambus tkanine, mora proći proces koji koristi natrijum hidroksid, takođe poznat kao kaustična soda, da razbije ‘drveni’ bambus. Slomljeni bambus se natopa u hemiju za proizvodnju celuloze. Postoji zabrinutost da je natrijum hidroksid štetan, ali kada se koristi odgovorno nema apsolutno nikakvog uticaja na životnu sredinu i zdravlje radnika. Rutinski se koristi u preradi organskog pamuka u vlakna i odobren je od Global Organic Textile Standards (GOTS) i Soil Association. Takođe se široko koristi u svemu od proizvodnje sapuna do pripreme hrane. Štaviše, nema ostataka na bambus tkanini, jer se lako pere.

Proizvođači nastavljaju da razmotraju sve zelenije načine za proizvodnju bambus vlakana u budućnosti. Možda nije 100% ekološki proizvod od početka do kraja, ali mi čvrsto verujemo da je trenutno najbolji izbor materijala koje možemo načiniti.

Bambus je izuzetno otporno i izdržljivo vlakno. Istovremeno se oseća izuzetna mekoća i prijatnost na dodir. Kada se uporedi sa istraživanjima o pamuku i poliesteru, utvrđeno je da je jači i da ima bolju apsorpciju vlage nego uobičajeni materijali.

Svojstva bambus tkanine su:

 • Veoma mekana, svilenkasta i luksuzna na dodir. Bez premca u udobnosti.
 • Hipoalergijska – eco-friendly bambus vlakna ne iritiraju kožu. Nežnija od mnogih vlakana, bambus je prirodno rešenje za one koji imaju osetljivu kožu.
 • Prozračna i sa termo regulacijom – obezbeđuje udobnost bez obzira na godišnje doba, hladi leti, a greje zimi.
 • Više upija od pamuka – nema suvišne vlage na koži.
 • UV zaštita – štiti vas i vaše voljene od sunčevih zraka.
 • Biorazgradiva – ekološki materijal koji će se jednostavno vratiti u Zemlju.
 • Super-mekana – kada je tkanina napravljen od 100% bambusa vlakana ona je daleko mekša nego bilo koja pamučna tkanina.
 • Veoma otporna – mekoća dolazi zajedno sa snagom i velikom izdržljivošću.
 • Udobnost tokom cele godine – bambus vlakna su termo-regulacioniona, što znači da će sa našim proizvodima biti toplije zimi i hladniji leti.
 • Nežna za osetljivu kožu – prirodno hipoalergijska, antibakterijska, antimikrobna i bolje upijajuća od pamuka, što je sve zajedno čini odličnim izborom za kožu. Naročito nežnu dečiju.
 • Duže od drugih materijala zadržava prijatan miris.
 • Prijatelj kože – pošto veoma dobro upija nema potrebe da se trlja o kožu i izazva iritaciju, plus mi koristimo boje za štampu sa OekoTex sertifikatom.

Šta je OEKO TEX sertifikat?

Oeko-Tex je globalni sertifikat koji omogućava  korisnicima da lako identifikuju tekstilne proizvode koji ne predstavljaju nikakav rizik po zdravlje ljudi.

Oeko-Tex 100 sertifikatom se utvrđuje da vlakno ne sadrži nikakav trag hemikalija koje predstavljaju pretnju po zdravlje. Poznato je da štetne hemikalije mogu da uđu u telo kroz kontakt sa kožom i tokom 1990-ih bila je uobičajena praksa da neki proizvođači koriste štetne materije prilikom proizvodnje proizvoda od tekstila.

I tako je uveden globalno priznati Oeko-Tex 100 standard, dajući potrošačima uverenje o njihovom izboru tekstilnih proizvoda. Oeko-Tex® obezbeđuje standarde i testove potrebne za ispitivanje tekstila za supstance koje obuhvataju:

 • kancerogena sredstva za bojenje
 • formaldehid
 • teški metali
 • pesticide
 • konzervansi kao što su pentahlorfenol i tetrachlorophenol
 • sintetička jedinjenja i boje koje izazivaju alergije

Oeko-Tek sertifikat takođe testira na stvari kao što su pH vrednosti i boje, što pomaže da se zaštiti zdravlje potrošača.

Da bi mogli da prikažu Oeko-Tek oznaku na svojim proizvodima i reklamnom materijalu, proizvođači moraju da se pridržavaju niza testova u svim fazama proizvodnje – od sirovina do finalnog proizvoda, kao i u svim procesima između. Sertifikat se obnovlja na godišnjem nivou, ali se može oduzeti ako proizvođač ne postupi u skladu sa standardima Oeko-Tek.

Kako mogu biti siguran da je ono što kupujem bez štetnih hemikalija?

Potražite OEKO-TEX „Poverenje u tekstilnoj industriji“ pečat kvaliteta sledeći put kada kupujete. Možete biti sigurni da su ovi proizvodi proizvedeni imajući u vidu vaše zdravlje i dobrobit.